ΤΟ ΧΟΚΕΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΤΟ ΧΟΚΕΥ ΕΠΙ ΠΑΓΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Το Πρωτάθλημα χόκεϊ επί πάγου Ελλάδας αποτελεί την κορυφαία διοργάνωση στην Ελλάδα και διοργανώνεται πλέον από την Ελληνική Ομοσπονδία Χειμερινών Αθλημάτων (Ε.Ο.Χ.Α) και παλιότερα από την Ε.Ο.ΠΑΓ.. Το πρωτάθλημα ξεκίνησε τη σεζόν 1988-89 και αποτελείται από 9 ομάδες. Τους περισσότερους τίτλους κατέχουν οι Ιπτάμενοι Παγοδρόμοι Αθηνών οι οποίοι έχουν κατακτήσει 6 πρωταθλήματα και ακολουθεί ο Άρης Θεσσαλονίκης με 4. Την περίοδο 2010-11 πρωταθλήτρια ανακηρύχθηκε ο Άρης Θεσσαλονίκης.

Το Πρωτάθλημα χόκεϊ επί πάγου Ελλάδας διεξαγόταν σε μία κατηγορία από το 1989 μέχρι το 2000. Το 2000 ήταν η τελευταία χρονιά που έγινε, επειδή έκλεισαν τα παγοδρόμια που υπήρχαν στην Ελλάδα. Το πρωτάθλημα ξανάρχισε το 2008. Υπήρχαν μόνο έξι σύλλογοι που συμμετείχαν σε όλα τα πρωταθλήματα, αυτοί ήταν ο Τάρανδος Μοσχάτου, οι Ιπτάμενοι Παγοδρόμοι, ο Άρης, οι Άβαντες Χαλκίδας , ο Π.Α.Σ. Πειραιά και οι Τιτάνες Θεσσαλονίκης.

Ενώ σε όλες τις χώρες της Ευρώπης ένα παγοδρόμιο αποτελεί μια αθλητική εγκατάσταση παρόμοιας δαπάνης μιας πισίνας, στην Ελλάδα είναι κάτι το σπάνιο. Η δημιουργία ενός παγοδρομίου ήταν πάντα εποχιακή.

Επομένως το άθλημα δεν είχε τις τεχνικές προϋποθέσεις. Χωρίς την δημιουργία τον υποδομών από κρατικό η δημοτικό φορέα σε όλες τις μεγάλες πόλεις τις χώρας το άθλημα θα παραμένει για την Ελλάδα εξωτικό. Παρόλο αυτό υπήρχαν προσπάθειες για εγκατάσταση ενός πρωταθλήματος που πρωτολειτούργησε στην δεκαετία του 1980. Ένα πρωτάθλημα γυναικών δεν υπήρχε προς το παρόν. Το xόκεϊ επί πάγου είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε Έλληνες της διασποράς.

Το Ελληνικό πρωτάθλημα χόκεϊ επί πάγου ανδρών διεξάγεται με διακοπές από το 1994 έως το 2000 και από το 2008 και μετέπειτα.

(Πηγή: Wikipedia)

facebook
twitter
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων