Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΟΚΕΥ

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Το χόκεϊ επί πάγου, γνωστό απλώς ως χόκεϊ στον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι ομαδικό άθλημα που παίζεται πάνω στον πάγο, ένα από τα πιο γρήγορα αθλήματα του κόσμου. Οι παίκτες κινούνται πάνω σε παγοπέδιλα στην επιφάνεια φυσικού ή τεχνητού πάγου.

Ομαδικά παιχνίδια ή αθλήματα με μπαστούνι και μπάλα είναι γνωστά από την αρχαιότητα. Σχετικά αθλήματα στον πάγο με παγοπέδιλα αναφέρονται στην νότιο Γερμανία και στην Ολλανδία. Το παιχνίδι είχε αναπτυχθεί στον ολλανδόφωνο κόσμο από παλιά, όπως μπορεί να δει κανείς σε ζωγραφικά έργα της Φλαμανδικής Σχολής. Με την καταγραφή των κανονισμών διεκδικεί ο Καναδάς να είναι η γενέτειρα χώρα του αθλήματος, όπου θεωρείται και παριστάνεται ως “εθνικό άθλημα”.

Μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα το άθλημα ήταν καθαρά εποχιακό, διότι μόνο ο χειμώνας και οι θερμοκρασίες του δημιουργούσε επιφάνειες πάγου. Παραδοσιακά δημοφιλές ήταν το άθλημα σε Χώρες κρύου κλίματος όπως ο Καναδάς, η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Τσεχία και η Σλοβακία. Με την ψύξη και την κατασκευή παγοδρομίων το άθλημα εξαπλώθηκε και παίζεται πλέον με επεκταμένη σεζόν. Σήμερα το άθλημα εξασκείται σε πολλές χώρες πέρα του βορρά, όπως την Καλιφόρνια η και της αραβικές χώρες.

Ετυμολογία

Η λέξη «χόκεϊ» έχει χρησιμοποιηθεί για τέτοια παιχνίδια από το 16ο αιώνα, αλλά η ετυμολογία της είναι αβέβαιη. Μπορεί να προέρχεται από την παλαιά γαλλική λέξη coquette (“γκλίτσα”), αλλά μπορεί επίσης να προέρχεται από τη ολλανδική λέξη “hokje” που είναι το υποκοριστικό του hok, που σημαίνει κυριολεκτικά την καλύβα ή το σκυλόσπιτο, αλλά σε λαϊκότερη χρήση σήμαινε το στόχο.

Ο αγωνιστικός χώρος

Ο αγωνιστικός χώρος είναι μία ορθογώνη παγωμένη επιφάνεια 61 m μήκος και 30 μ. πλάτος, με στρογγυλεμένες γωνίες . Είναι περιτριγυρισμένη σε περίπου 1,20 μ. από ξύλο ή σκληρό πλαστική μπάρα που συνδέονται με την προστασία από γυαλί ασφαλείας ή δίχτυα ασφαλείας.

Υπάρχουν πέντε εγκάρσιες γραμμές: Η κεντρική κόκκινη γραμμή διασχίζει τον αγωνιστικό χώρο, δύο γραμμές το χωρίζουν σε τρεις ίσες ζώνες: η επίθεση , η ουδέτερη και η ζώνη άμυνας. Υπάρχουν 9 κύκλοι για faceoff.

Στη Βόρεια Αμερική NHL το γήπεδο είναι διαφορετικό από τα διεθνή πρότυπα. Είναι 200 πόδια , αν και σχεδόν το ίδιο μήκος (60,96 m), αλλά μόνο 85 πόδια (25,91 m) πλάτος και έχει μια διαφορετική κατανομή των ζωνών πεδίου. Αυτό το παιχνίδι είναι συνήθως πιο γρήγορο και πιο επιθετικό.

Εξοπλισμός

Ως άθλημα πάγου απαιτούνται παγοπέδιλα και ένα μπαστούνι (συνήθως ξύλινο, σπανιότερα από αλουμίνιο η πλαστικό).

Η σκληρή επιφάνεια του πάγου και το «πακ» που χτυπούν οι παίχτες με υψηλή ταχύτητα (μέχρι πάνω από 160 χιλιόμετρα), απαιτούν ένα εξοπλισμό ασφάλειας. Οι παίκτες χόκεϊ είναι εξοπλισμένοι με μια σειρά αντικειμένων ασφάλειας για να ελαττώσουν τον κίνδυνο σοβαρού τραυματισμού. Αυτό περιλαμβάνει συνήθως ένα κράνος, μαξιλάρια ώμων, τα μαξιλάρια αγκώνων, τα προστατευτικά γάντια, τα βαριά γεμισμένα σορτς, φρουρές αντικνημίων και μερικές φορές φρουρά λαιμών. Μάσκες ένδυσης του τερματοφύλακα και πολύ ογκωδέστερος, εξειδικευμένος εξοπλισμός με σκοπό να τους προστατεύσει από πολλά άμεσα χτυπήματα από το πακ.

Οι νέοι παίκτες χόκεϊ πρέπει για να φορέσουν μια μάσκα με μεταλλικό σύρμα στο πρόσωπο.

Πρωταθλήματα

Το Ελληνικό πρωτάθλημα χόκεϊ επί πάγου ανδρών διεξάγεται με διακοπές από το 1994 έως το 2000 και από το 2008 και μετέπειτα.

Ο Καναδάς και οι Η.Π.Α έχουν κάνει το σύνθετο πρωτάθλημα National Hockey League, με κύριο τρόπαιο το Stanley Cup, και η Ρωσία το Κοντινένταλ Χόκεϊ Λιγκ.

Το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα χόκεϊ επί πάγου διεξάγεται κάθε χρόνο σε 4 γύρους. Το παγκόσμιο πρωτάθλημα διεξάγεται κάθε χρόνο.

(Πηγή: Wikipedia)

facebook
twitter
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων